Grove solsikkerundstykker
Grove rundstykker med havregryn, som gjør dem ekstra saftige.
Til 10 store rundstykker trenger du:
25 g. gjær, fersk eller tørr
5 dl. vann
1 ss. honning
1 ts. salt
1 dl. solsikkekjerner
4 dl. havregryn
3 dl. sammalt hvete, grov
6 dl. hvetemel (bytt gjerne ut litt av melet med fibra)
1 egg til pensling
Solsikkekjerner til strø
Slik gjør du:
– Varm vannet til ca. 30 grader og rør ut honningen i vannet.
– Ha solsikkekjerner, havregryn og mel i bollen til kjøkkenmaskinen og bland. Du trenger ikke å bruke kjøkkenmaskin, men da må du passe på at du elter godt og lenge for hånd.
– Smuldre i den ferske gjæren, eller ha i tørrgjæren, og ha i saltet.
– Tilsett vannet og kjør eltekroken på lav hastighet til alt blir godt blandet, ca. 4 minutter.
– Øk hastigheten på eltekroken og elt videre til deigen er glatt og fin, ca. 5 minutter. Deigen skal være litt løs, så ikke tilsett for mye ekstra mel.
– Hev deigen under plast eller et klede i ca. 1 time.
– Ta deigen ut av bollen og ha den over på en melet kjøkkenbenk.
– Trill en lang pølse av deigen og del den opp i 10 deler.
– Trill ut rundstykker, pensle de med sammenvispet egg og rull de i solsikkekjerner.
– Sett rundstykkene på et stekebrett med bakepapir, dekk med plast og la etterheve i 30 – 40 minutter.
– Sett ovnen på varmluft på 220 grader. Sett rundstykkene på midterste hylle og stek til de er gylne, 15 – 20 minutter.
– Avkjøl på rist.
Rundstykkene kan selvfølgelig fryses. 🙂