Grovbrød med gresskarkjerner
Dette brødet blir garantert en suksess. De er grove og saftige, og de ristede nøttene og gresskarkjernene gir en utrolig god smak. Det tar litt tid å lage brød selv, men det er absolutt verdt det! 🙂 Av denne oppskriften kan du enten lage 2 brød i former, eller flere hvis du velger å lage de uten former. Begge deler funker helt fint.
Du trenger:
5 dl. vann
50 g. gjær
50 g. smør
500 g. siktet grovt rugmel
500 g. hvetemel (bytt gjerne ut noe av melet med grovere mel)
2 dl. ristede gresskarkjerner
2 ts. salt
Evt. en neve knuste nøtter
Evt. 1/2 – 1 dl. linfrø
Evt. 1/2 – 1 dl. sesamfrø
Slik gjør du:
– Rist frøene og nøttene i en tørr panne. (Du må ikke gjøre dette, men det gir mer smak)
– Varm vannet til ca. 30 grader og bland den sammen med smøret.
– Rør ut gjæren i vannet og bland dette oppi melet.
– Elt alt godt sammen for hånd, eller kjør den i kjøkkenmaskinen i 5 – 10 minutter.
– La deigen heve i ca. 1 time, til den har blitt dobbelt så stor.
– Bak ut brød på bordet og legg på bakepapir, eller del deigen i to og ha de i to brødformer.
– Pensle brødene med vann og ha over gresskarkjerner.
– Stek brødene på 170 grader varmluft i ca. 1 time.
Brødene kan helt fint fryses. 🙂