Grovbrød med gresskarkjerner

Dette brødet blir garantert en suksess. De er grove og saftige, og de ristede nøttene og gresskarkjernene gir en utrolig god smak. Det tar litt tid å lage brød selv, men det er absolutt verdt det! 🙂 Av denne oppskriften kan du enten lage 2 brød i former, eller flere hvis du velger å lage de uten former. Begge deler funker helt fint.

Du trenger:

5 dl. vann

50 g. gjær

50 g. smør

500 g. siktet grovt rugmel

500 g. hvetemel (bytt gjerne ut noe av melet med grovere mel)

2 dl. ristede gresskarkjerner

2 ts. salt

Evt. en neve knuste nøtter

Evt. 1/2 – 1 dl. linfrø

Evt. 1/2 – 1 dl. sesamfrø

Slik gjør du:

– Rist frøene og nøttene i en tørr panne. (Du må ikke gjøre dette, men det gir mer smak)

– Varm vannet til ca. 30 grader og bland den sammen med smøret.

– Rør ut gjæren i vannet og bland dette oppi melet.

– Elt alt godt sammen for hånd, eller kjør den i kjøkkenmaskinen i 5 – 10 minutter.

– La deigen heve i ca. 1 time, til den har blitt dobbelt så stor.

– Bak ut brød på bordet og legg på bakepapir, eller del deigen i to og ha de i to brødformer.

– Pensle brødene med vann og ha over gresskarkjerner.

– Stek brødene på 170 grader varmluft i ca. 1 time.

Brødene kan helt fint fryses. 🙂